1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Фермерите в Гърция подготвят в близките дни поредните си протести

Фермерите в Гърция подготвят в близките дни поредните си протести

Недоволството на земеделските стопани е срещу новия начин за данъчно облагане

Фермерите в Гърция подготвят в близките дни поредните си протести, този път срещу новия начин за данъчно облагане, информира БНР.

Първите протести започват от петък с блокиране на данъчните служби, като не е изключено да бъдат блокирани и централни пътни мрежи. Решението за това ще се вземе допълнително, ако фермерите преценят, че участието им взима масови размери. Според новия статут, фермерите, които имат доходи над 10 000 евро от продажбата на продукти или са получили субсидия от 5 000 евро и повече, са задължени да водят книжа за приходите и разходите и да издават касови бонове за продажбата на дребно от касови апарати.

Данъчното облагане на фермерите ще става от първото евро. Ако пък продават продукти на търговци на едро или дребно, производителите трябва да водят двойни книжа, така че да се отразяват всички техни дейности. Това означава, че селскостопанският доход вече ще се облага с 13% от първото евро. Същевременно фермерите ще внасят авансово 55% от данъка за следващата година, като ще заплащат и вноската от 650 евро на година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.