1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Фермерите в Германия печелят само по 2500 евро на месец

Фермерите в Германия печелят само по 2500 евро на месец

Най-много са пострадали млекопроизводителите, чиито доходи са паднали наполовина

Около 2500 евро е брутният месечен доход на един германски фермер, изчисляват от Германския земеделски съюз. Браншовиците представиха в Берлин годишния си доклад за състоянието на селското стопанство в страната. През изтеклата стопанска година приходите в сектора са паднали с 35 %.

Представителният анализ на финансовите резултати на близо 14 хиляди стопанства показва, че средностатистическата ферма е спечелила 43 хиляди и 300 евро. Миналата година сумата е била 66 хиляди и 400. След като се приспаднат вноските по кредити и плащането на социалните осигуровки в размер на близо 7 хиляди евро на човек за година, остават около 2500 евро на месец.

Най-много са пострадали млекопроизводителите, чиито доходи са паднали наполовина. При свиневъдите и зърнопроизводителите спадът е с около една трета. Единствено био земеделците и лозарите са отчели лек ръст, пише още в доклада.

Като основни причини за влошената ситуация Земеделският съюз посочва руското ембарго, забавеното търсене от страна на големите азиатски пазари, както и голямото предлагане на аграрни продукти в цял свят.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.