1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Фермерите в Германия ще засеят повече пшеница

Фермерите в Германия ще засеят повече пшеница

Площите с рапица намаляват

Средно по 67 хектара със зимна пшеница са имали германските фермери през изтеклата кампания. За 2016-та тези площи ще нараснат с около два хектара, показва онлайн-допитване, проведено след края на жътвата. В него са участвали 244 стопани.

Като особено важни аспекти при планирането на новата кампания фермерите посочват сеитбооборота и икономическата полза от различните култури. На второ място след пшеницата се нарежда зимният ечемик. През 2015-та той е заемал средно по 33 хектара. Близо 60 % от участниците в допитването декларират, че за следващата година ще засеят тази култура на 34 хектара.

Вторият въпрос в допитването засяга закупуването на нова земеделска техника. Всеки десети заявява, че планира да набави нови машини за предстоящата сеитба, други 8% ще се задоволят с техника втора ръка. 9 на сто пък ще вземат машина под наем.

Почти една трета от участниците посочват, че са имали значителни проблеми с рапицата тази година, тъй като не са могли да обработят посевния материал с неоникотиноиди. Затова 14 % ще намалят площите с културата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.