1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Фермерските пазари стават все по-популярни у нас

Фермерските пазари стават все по-популярни у нас

Те са успешен модел за скъсяване на веригата производител - клиент

Празничното фермерско изложение на био продукти и традиционни Великденски храни, което беше открито официално в столичния квартал „Иван Вазов“ от земеделския министър Десислава Танева, вече 6 ден се радва на силен интерес от страна на потребителите. Фермерските пазари, както в Европа, така и у нас се утвърждават като един успешен модел за скъсяване на веригата производител- клиент. Идеята на фермерските пазари е да се даде възможност на любителите на чистите, екологично произведени храни да се снабдяват с български продукти директно от производителите.

Разнообразието на предлаганите храни и продукти е особено голямо: зеленчуци, сирена, агнешко месо, пчелни продукти, консерви, напитки.  Силен е и интересът от страна на посетителите За някои от производителите фермерският пазар предлага по-добри възможности за продажби от собствен магазин, сподели Елисавета Сашова, която предлага богат асортимент от веган изкушения. „На някои от клиентите цените тук им се виждат високи, но след като например лимецът е 3 или 4 пъти по-скъп от конвенционалната пшеница, нормално е и продуктите от него да са по-скъпи. Освен това всичко тук е произведено днес.“ Цената на килограм агнешко месо на фермерския пазар е 13.80 лв., буркан лютеница по традиционна рецепта и без захар и консерванти е 7 лв., а килограм козе био сирене достига 17 лв.

В рамките на изложението е организирана и арт зона за декориране, където децата могат да демонстрират своите артистични умения, рисувайки върху яйца и други фигурки. 

Интересът към такива изложения нараства и вече се подготвя проект за постоянно фермерско тържище на пазара в кв. „Борово“, обяви при откриването на празничния пазар кметът на София Йорданка Фандъкова.

Автор: Валери Станев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.