1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Фермерският фестивал започва петъчни издания

Фермерският фестивал започва петъчни издания

Така купувачите ще имат два дни пазар и повече възможности да купуват храни и продукти от семейни ферми и малки производители

От този петък, 22 януари, Фермерският фестивал „Произведено във фермата“, организиран всяка сряда пред Министерството на земеделието, започва и петъчни издания от 10 до 18 часа. Така купувачите ще имат два дни пазар и повече възможности да купуват храни и продукти от семейни ферми и малки производители. Очакват се повече производители и разнообразни продукти.

Какво ще има на това първо петъчно издание на Фермерския фестивал? Ето пълен списък: https://bit.ly/3irPsrr

Фестивалът се организира от 2017 година от Фондацията за  биологично земеделие БИОСЕЛЕНА и бързо стана популярен сред потребителите. Малки производители предимно от райони с опазена природа в страната предлагат разнообразни фермерски и занаятчийски храни – краве, овче, биволско и козе сирене, кисело мляко и кашкавал, прясно мляко, извара, масло. Има сергии с месни продукти от редки български породи говеда, биволи, овце и кози като луканка, пастърма саздърма и буркани с месо. Пчелари носят мед с различни вкусове и пчелни продукти. Предлагат се още сладка, сиропи, занаятчийска лютеница, яйца от щастливи кокошки и пъдпъдъци, занаятчийски хляб с квас, ядки, халва и тахани, вино, чай, сезонни плодове и зеленчуци, пресни и сушени билки и подправки, натурална козметика, цветя и сувенири от дърво…

Близо една трета от храните са биологични, като са  добре обозначени на щандовете с европейското лого за биопродукт.  Повечето храни са произведени в семейни ферми и занаятчии от селски райони и Натура 2000 зони.

Фестивалът е пример за скъсяването на дистанцията между фермери и потребители чрез късите вериги на доставка и пряк, личен контакт между тях: печелят производители, които получат честно заплащане на труда си, печелят и купувачите, до които достигат висококачествени фермерски и занаятчийски храни.

През 2019 година Фестивалът бе отличен с награда „Европа“ на Столична община за приноса му за социализиране на градски пространства в София.

Всички фермери и производители са регистрирани по наредбите 3 и 26 на Министерството на земеделието, храните и горите или по Закона за храните. Много от тях в районите от Натура 2000 в Западна и Централна Стара планина са подкрепени от проекта „За Балкана и хората“ на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.На Фестивала „Произведено във фермата“ редовно бяха организирани кулинарни демонстрации и дегустации. Амбицията на организаторите от БИОСЕЛЕНА е да ги възобновят, когато епидемиологичната обстановка го позволи. Във времето на пандемията Фестивалът се организира при стриктното спазване на мерките.

 


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.