1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Ферми пред фалит заради руското ембарго

Ферми пред фалит заради руското ембарго

Европейският кашкавал е 6,50-7 лв./кг, а българският – на двойно по-висока цена

Руското ембарго се отразява на млекопроизводителите и млекопреработвателите. „Европа освобождава излишъците си в България, Румъния, Гърция и подбива цените“, заяви Симеон Присадашки, зам.-председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България.

Забраната за износ към Русия няма пряко да засегне сектора поради това, че търгуващите с Русия български млекопреработвателни фирми не са толкова много. Става въпрос за символичните 200 т продукция. Но косвено стагнацията се усеща.
В големите търговски вериги европейските жълти сирена могат да се закупят на 6,50-7 лв./кг. Българският еквивалент – кашкавалът, е на 14-15 лв/кг. „Ние знаем от къде са – главно от Полша и Германия. При тях цените на млечните продукти не са се сринали, защото пазят пазарите си, държат цените на едно сравнително високо ниво и гледат да реализират излишъците далече от територията на страната си – в България, Румъния и Гърция“, подчерта г-н Присадашки. Според него страната ни няма физическа възможност да произвежда продукция на такава конкурентна цена.

В момента сухото мляко от Европа идва на цени 2-2,10 евро/кг. Между 35 и 36 евроцента са доставните цени за литър сурово прясно мляко от Европа срещу 33-38 евроцента за българска суровина. „То не е по-лошо от нашето, но е на по-ниски цени и принуждава преработвателите да се възползват от него, а това рефлектира върху българските животновъди. Ние, преработвателите, нямаме сваляне на цените. Но на много преработватели стоката залежава и няма интерес към суровото мляко. Ако цените на суровината паднат, животновъдите ще се сринат“, посочи Присадашки.

Ето защо стартира кампания в подкрепа на българските млечни продукти, произведени от родно мляко. Браншовите организации предлагат да се изплащат европейски субсидии при експорт за Азия и Африка на произведени по БДС стоки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.