1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Фермите ще могат да продават по-големи количества мляко директно на крайни клиенти

Фермите ще могат да продават по-големи количества мляко директно на крайни клиенти

Снимка:

Явор Гечев: Това ще стане през следващия програмен период, който започва от 2014 г.

Фермите ще могат да продават по-големи количества мляко директно на крайни клиенти. Това ще стане през следващия програмен период, който започва от 2014 г., каза зам.-министърът на земеделието Явор Гечев. Собствениците на 4 до 10 крави ще могат да правят големи директни продажби на мляко на крайни клиенти, предвиждат промените, пише "Стандарт".

Фермери с над 10 животни пък ще могат да правят собствени мандри и да продават сирене, кашкавал или масло по своя рецепта. При това режимът за отваряне на млекопреработвателна работилница към фермата ще бъде облекчен. В същото време стопаните ще могат да ползват и европейски средства за фермите си, обясни зам.-министър Гечев.

От ЕС е поискано и удължаване на срока, в който стопанствата, неотговарящи на европейските изисквания за чистота на произвежданото мляко, трябва да приведат дейността си според стандартите на Брюксел. Новата дерогация вероятно ще е за още две години, съобщи Гечев.

Животновъдите ще могат да ползват и помощ от 3 млн. лв., за да купят мъжки животни за разплод. В момента се иска разрешение такива животни да бъдат купени от страни от ЕС, обяви Гечев.

Сред другите мерки за по-бърз достъп на фермерите до крайните клиенти е създаване на регионални борси за тяхната продукция в шест планови региона в страната. Ще бъдат отпуснати пари за сергии, хладилни вани и витрини.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.