1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Франция с проблеми при пласмента на вино

Франция с проблеми при пласмента на вино

От земеделското министерство в Париж съобщават, че става дума за червени вина от региона Бордо

Заради проблеми с продажбите на вино, Франция изтегля излишни количества от пазара и ще ги дестилира в алкохол, който после да се ползва за производството на дезинфектанти, парфюми или биоетанол. За целта са предвидени субсидии в размер на 160 милиона евро, поделени между държавата и Европейския съюз.
 
От земеделското министерство в Париж съобщават, че става дума за червени вина от региона Бордо, където винарите се оплакват от свръхпроизводство и настояват за финансова подкрепа, за да изкоренят част от лозята си. В по-малка степен са засегнати лозарските региони Лангедок и долината на река Рона.
 
От ведомството изтъкват, че в дългосрочен план виненият сектор във Франция ще трябва да се адаптира към новите условия, породени от климатичните промени и променящото се търсене както в страната, така и на международните пазари. В тази връзка властите подготвят стратегия, която да бъде осъществена през следващите години.
 
С програмата за дестилация от пазара ще бъдат изтеглени 2 и половина милиона хектолитра предимно червено вино от всички нива на качество. Според производителите проблемите им се дължат на факта, че французите консумират все по-малко червено вино.
 
Инфлацията и свързаните с нея финансови трудности при крайните потребители са друга причина за застоялите количества. През миналата година продажбите на вино в супермаркетите са се свили с 15 процента, голям спад има и при износа за Китай. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.