1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Френската компания производител на съд заради салмонела в бебешки храни

Френската компания производител на съд заради салмонела в бебешки храни

Френската общественост подлага на остра критика властите и контролните органи

Скандалът с откритата във Франция салмонела в бебешки храни навлиза в нова фаза. Организация за защита на потребителите подаде жалба срещу компанията производител – за да не бъде потулен случаят.

В жалбата, подадена до прокуратурата в Париж, се твърди, че от ръководството на компанията Лакталис са знаели, че закупената от тях през 2006 година фабрика за бебешки храни е била виновна за натравянето на повече от 100 кърмачета със салмонела. Случаят е от година преди това, но тогава не е дадена гласност. 12 години след купуването на фабриката от компанията-майка все още не можели да кажат, дали става дума за същия щам салмонела, се казва още в жалбата на потребителската организация. В същото време от института "Луи Пастьор" в Париж потвърдили, че става дума за един и същи щам.

Френската общественост подлага на остра критика властите и контролните органи. Те са длъжни да съобщават за всякакви здравни рискове, каквато е една зараза със салмонела. Въпреки това, все още не е ясно, дали при случая с Лакталис местните власти са били уведомени навреме. На ход е по случай е френската прокуратура.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.