1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Френски земеделци организират протест срещу кризата в сектора

Френски земеделци организират протест срещу кризата в сектора

Днес получават предварително около 2/3 от европейските помощи

 

Френски земеделци организират национален протест срещу кризата в сектора, довела до рязко спадане на приходите. Земеделските синдикати настояват за спешен план за стабилизирането на сектора.

Около 40000 земеделци от цяла Франция участват в националната акция в защита на доходите в сектора. Още през нощта протестиращи фермери засипаха с пръст центъра на Поатие, а сутринта техни колеги блокираха с горящи купи слама булевард "Шанз Елизе" в Париж. Особено активни в протестите са млекопроизводителите от района на Нант и лозарите в Авиньон.

Основният синдикат на френските фермери настоява пред правителството за спешен план от 400 милиона евро в помощ на сектора, ощетен от драстично спадане на приходите – между 10 и 20 % за 2008, с което е отбелязана най-тежката криза от 30 години насам, според признанията на френския министър на земеделието Брюно льо Мер. Той увери, че ще предложи на правителството глобален план за земеделските отрасли, както бе направено за автомобилния сектор. Според льо Мер е необходима по-ясна европейска стратегия за земеделието.

Днес френските земеделци ще получат предварително около 2/3 от европейските помощи.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.