1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Георги Стоев: Българската икономика няма да колабира, ако страната ни има проблем с производството на тютюн

Георги Стоев: Българската икономика няма да колабира, ако страната ни има проблем с производството на тютюн

Тютюнопроизводителите да бъдат социално подпомагани, а не да им се дават пари за производство, счита икономическият анализатор от „Индъстри Уоч”

Тютюнопроизводителите отмениха планирания за днес протест. Те подписаха споразумение с правителството, според което секторът ще получи 35 млн. лв. до края на май, още 35 млн. лв. до края на август и още 73 млн. лв. за 2012 г. от държавния бюджет.

„Нито една подкрепа за икономическа дейност няма смисъл. В момента, в който чиновник в правителството взима решение кой сектор има смисъл да оцелее, тогава личният избор се заменя с административен или планови избор и в крайна сметка се върви към разхищение на ресурси, а не към тяхното правилно оползотворяване”, коментира икономическият анализатор от „Индъстри Уоч” Георги Стоев пред БНР.

Делът на тютюна в общия експорт на страната е малко под 1%, посочи той и добави мнението си, че това е незначителен дял в икономиката. По думите му ако се пристъпи към раздаване на помощи на калпак, няма да се случи нещо сериозно със свързаните производства в България и с приходите в държавния бюджет. Българската икономика няма да колабира, ако страната ни има проблем с производството на тютюн, дори напротив – ще има позитивни ефекти, смята Стоев.

Според Георги Стоев на тютюнопроизводителите не трябва да се дават пари за производство, а да бъдат социално подпомагани. „Влизаме в предизборна година. От фискална гледна точка тя няма да е от най-дисциплинираните за правителството. Който има да иска нещо, да го иска сега, защото явно, че ще го получи”, коментира Стоев.

По думите му правителството не проявява характер и не съкращава безсмислени разходи. „Още днес трябва да се спре тази практика. Все пак има някакви финансови граници, в които държавата може да си позволи да разхищава пари”, категоричен е Георги Стоев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.