1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Германия е най-големият производител на аспержи в ЕС

Германия е най-големият производител на аспержи в ЕС

Зеленчукът е сред най-предпочитаните в страната

Повече от 133 хиляди тона аспержи е произвела Германия през миналата година. Количеството поставя страната начело в Европейския съюз. Всяка година за деликатесния зеленчук се заделят близо 30 хиляди хектара.

Аспержите са сред най-любимите зеленчуци на германците, които всяка пролет очакват с нетърпение старта на новия сезон. Зеленчукът се развива най добре в песъчливи и рехави почви без камъни. Само там намира идеалните условия – топлина и достатъчно влага, за да расте с по 1 сантиметър на ден. До пълното узряване минават около 20 дни, в зависимост от времето. На по-късен етап от сезона растежът е по-бърз и понякога достига 5 сантиметра на ден.

Белите аспержи остават такива само, ако не са изложени на слънце. Затова се берат още преди връхчето им да се е подало от специалните лехи. Ако моментът бъде пропуснат, аспержите се оцветяват в лилаво. Такива ги предпочитат във Франция, но във Федералната Република белите са най-популярни. В Германия беритбата се извършва предимно на ръка, рано сутрин, а понякога и привечер.

По стара традиция сезонът в Германия приключва на 24 юни. След това фермерите оставят лехите и намиращите се в тях корени да си почиват и да събират сили за следващата реколта.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.