1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Германия с по-малка зърнена реколта

Германия с по-малка зърнена реколта

Наблюденията на посевите показват, че те са презимували без особени щети

Без да има промяна в размера на площите, германските фермери ще имат по-малки средни добиви от пшеница, ечемик и ръж. Това се казва в първата за годината прогноза на анализаторите на голяма немска банка.

Общата реколта ще е в размер на 48,3 милиона тона, приблизително толкова, колкото бе и през миналата година, когато бяха прибрани 48,9 милиона тона. Това би означавало общ ръст с около 2 % спрямо средното за последните 5 години. Спад от процент и половина ще има обаче при пшеницата, както и при ечемика – минус 4,5 на сто. Компенсацията ще дойде от по-добрата реколта при царевицата.

Отделните култури ще дадат следните добиви: Пшеница – 26 милиона тона (минус 1,7 %), ечемик – 11,5 милиона тона (минус 2 на сто), ръж – 3,3 милиона тона (минус 6 %) и царевица – почти 9 процента повече от 2015-та.

Наблюденията на посевите показват, че те са презимували без особени щети, въпреки мекото време през късната есен, когато на много места развитието на културите бе започнало. Падналият по-късно сняг обаче е предпазил покълналите посеви от измръзване.

В големи части на страната пролетната сеитба още не е започнала, тъй като е все още прекалено хладно, а и нивите са кални от обилните валежи. Така се очертава малко по-късен старт на пролетната кампания.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.