1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Германски търговски вериги за повече прозрачност

Германски търговски вериги за повече прозрачност

Трябва да се гарантира справедливо заплащане на селяните по цял свят

Ясна информация за произхода на храните ще дават седем големи германски търговски вериги. Целта на начинанието е потребителите да са наясно какво консумират, както и да се гарантира справедливо заплащане на селяните по цял свят.

В декларация, подписана в рамките на изложението в Берлин, веригите доброволно се задължават да направят всичко възможно фермерите по света да получат шанс за достоен живот. Това ще става чрез детайлна информация за произхода на продаваните продукти, отпечатана върху опаковките и първоначално ще се отнася за собствените марки на веригите.

Така всеки заинтересован ще може да проследи храната до фермата, в която е отгледана. Търговците освен това се задължават да контролират спазването на човешките права в съответните държави. За целта те създават работна група, чиято дейност ще бъде координирана от германската Служба за международно сътрудничество.

Със своята инициатива веригите се опитват да дадат отпор на нестихващите критики, че продават храни на много ниски цени, от които производителите не печелят достатъчно. В тази връзка министърът на икономическото развитие Герд Мюлер изтъкна, че натискът от страна на потребителите дава своите резултати. "Хората искат да знаят откъде идва храната им. Похвално е, че седемте компании за пръв път признават, че ниските доходи на стопаните са голямо предизвикателство и че това трябва да се промени", посочи Мюлер.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.