1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Германски вериги намаляват пластмасите

Германски вериги намаляват пластмасите

Вместо найлонови торби, на касите във филиалите на голяма верига вече ще се предлагат хартиени пликове

Пазарски торбички от трева и спиране на продажбата на пластмасови прибори за еднократна употреба. Това са новите мерки за намаляване на отпадъците, които предприемат няколко германски вериги за търговия с хранителни стоки.

Вместо найлонови торби, на касите във филиалите на голяма верига вече ще се предлагат хартиени пликове, които са направени наполовина от трева. При производството се използват треви, събрани от площи, които не служат за паша. Така няма да има конкуренция с животновъдството, съобщават от централата на компанията. Всяка торбичка е напълно разградими и може дори да се компостира, тъй като не съдържа никакви химикали.

В момента фирмата проверява всички опаковки с цел да ги замени с по-екологични. Тревната хартия ще се използва и на щандовете за плодове и зеленчуци, където ще замени тънките найлонови торбички, както и пластмасовите тарелки.

Други вериги пък спират продажбите на пластмасови чинийки, вилици, ножове и лъжици, както и на еднократни сламки. Вместо това ще се предлагат продукти за многократна употреба, или такива, които са произведени от материали, щадящи природата. Така търговците изпреварват бюрокрацията от Европейския съюз. Обявената от Брюксел забрана за еднократните пластмасови продукти ще влезе в сила най-рано след две години.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.