Гладът убива много повече хора, отколкото войните

Снимка:

Земеделието остава основният начин на живот за голяма част от хората в следвоенно време

Селското стопанство и продоволствената сигурност трябва да се разглеждат като съществени компоненти за укрепването на мира и разрешаването на конфликтите, каза генералният директор Жозе Грациано да Силва по време на извънредно заседание на Комисията на ООН за укрепване на мира.

"Продоволствената сигурност е важна основа за мира, политическата стабилност и устойчивото развитие. В историята на човечеството, отново и отново виждаме порочни кръгове, свързващи насилието и глада - това са конфликти, които не са ограничени от националните граници," каза Грациано да Силва пред участниците в срещата. В същото време генералният директор на ФАО подчерта, че продоволствената сигурност може да се използва като "инструмент за предотвратяване и смекчаване на последиците от конфликтите", за напредъка на мира и сигурността. Политиките и действията за осигуряване на прехраната може да съдействат не само за устойчивостта и разрешаването на конфликтите, но те могат да предотвратяват тези конфликти. "Ние не можем просто да чакаме да се появи извънредна ситуация, за да реагираме. За постигането на продоволствена сигурност, ние трябва да действаме преди кризите. Ние не можем да предотвратим сушата, но можем да предпазим населението от глада, " добави Грациано да Силва.

Гладът убива много повече хора, отколкото войните или тероризмът, отбеляза ръководителят на ФАО по време на речта си. Така например, между 2004 и 2009 г. около 55 000 души годишно губят живота си като пряк резултат от конфликт или тероризъм, докато само в Сомалия, между 2010 и 2012 г. над 250 000 умряха от глад, причинен от тежка суша, каза той.

В същото време, конфликтите в селските райони могат да бъдат опустошителни за растениевъдството, животновъдството и реколтата и често предизвикват унищожаване на стопанските активи и домакинствата. Въздействието "на конфликтите върху продоволствената сигурност често продължава дълго, след като насилието утихне," каза Грациано да Силва.

Селското стопанство остава основният начин на живот за голяма част от хората в следвоенно време, следователно възстановяването и съживяването на селското стопанство в тези страни става изключително важно за намаляване на бедността и осигуряване на цялостно развитие. Новите предизвикателства изискват по-силни партньорства, по-широка визия. Повече от всякога народите и страните по света трябва да работят заедно за преодоляване на многобройните, взаимно свързани предизвикателства, пред които сме изправени, заяви Генералният директор на ФАО, като добави, че "партньорствата са от решаващо значение."

Той отбеляза, че ФАО, заедно с други агенции на ООН и партньорите за развитие са осъществили редица проекти по целия свят. Освен това, с разработването на нови цели за глобално устойчиво развитие (SDGs), "по-доброто познаване и разбиране на взаимодействието между продоволствената сигурност и човешката сигурност ще помогне за по-ефективни интервенции и ще допринесе за по-дълготрайни резултати, " според Грациано да Силва. "Това е от ключово значение," каза той.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.