1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. ГМО не отговарят на критериите за качество и разнообразие

ГМО не отговарят на критериите за качество и разнообразие

Европейското селско стопанство не може да бъде основано на евтини продукти, независимо от разходите, според Дачиан Чиолош

Еврокомисарят по селското стопанство и развитието на селските райони Дачиан Чиолош заяви, че твърдо подкрепя традиционното селско стопанство, което произвежда качествена храна, различни продукти и естествено биоразнообразие – изисквания, които генетично модифицираните организми (ГМО) не могат да задоволят.

В интервю за румънския ежедневник "Адевърул", цитирано от EurActiv, Чиолош се обяви срещу храната от ГМО, която не отговаря на критериите на потребителите за разнообразие.

Еврокомисарят подчерта, че тази позиция е лична и човекът в Европейската комисия, който отговаря за ГМО, е комисарят по здравеопазването и потребителите Джон Дали.

Чиолош заяви, че европейското селско стопанство не може да бъде основано на евтини продукти, независимо от разходите, тъй като ще бъде изгубено доверието на потребителите. Политиката на ЕС за ГМ-продуктите не трябва да засегне доверието, което европейските и световните потребители имат към европейските хранителни продукти, подчерта той.

Генетично модифицираните организми не са панацея за селското стопанство на ЕС или на Румъния, каза еврокомисарят, който е румънец. Според него ЕС не трябва да разчита толкова много на производството на ГМО, а по-скоро на разнообразието и качеството на местната продукция.

Все пак той подкрепя идеята фермерите да имат правото да избират какво да отглеждат, дори ако изборът включва генномодифицирани насаждения. Не трябва обаче да бъдат подценявани селскостопанските производители, които предпочитат традиционните посеви.

Миналия месец комисията по околна среда на Европейския парламент заяви, че държавите членки трябва да имат по широки права при забраната за отглеждане на ГМО на тяхна територия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.