1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. ГМО производител постигна споразумение с фермери

ГМО производител постигна споразумение с фермери

Земеделците ще получат и част от направените от тях съдебни разходи

Извънсъдебно споразумение с американски фермери на стойност половин милион долара постигна голям производител на посевен материал. Стопаните от седем щата бяха завели дело срещу компанията за пропуснати ползи, тъй като в подготвена за износ пшеница бяха открити количества неразрешена ГМО-култура.

Делото бе заведено през май 2013 година от фермери от щатите Канзас, Мисури, Илинойс, Оклахома, Тексас, Луизиана и Мисисипи. По данни на компанията за посевен материал, тя ще изплати на аграрните университети в тези щати по 50 хиляди долара, с които да се финансират нови проучвания за пшеницата. Освен това фермерите ще получат и част от направените от тях съдебни разходи.

В специално изявление за медиите фирмата подчертава, че споразумението не означава признание на вина. Дела, заведени от фермери в щата Арканзас, остават незасегнати от сегашната сделка. През ноември 2014-та концернът изплати обезщетения в размер на 2,4 милиона долара на стопани от три други щата. През изтеклата стопанска година фирмата е регистрирала печалба от 2,7 милиарда долара.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.