1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Година след епидемията от шап в Странджа животновъдството в региона е в колапс

Година след епидемията от шап в Странджа животновъдството в региона е в колапс

Стопаните с избити животни още не могат да възстановят стадата си

Година след епидемията от шап в Странджа животновъдството в региона е в колапс. Стопаните с избити животни още не могат да възстановят стадата си. Ако до Великден не отпаднат наложените заради карантината забрани, ще последват масови фалити на фермери, информира Би Ти Ви.

Фермерите в района, които не успяха да продадат агнетата си за миналия Великден заради карантината, са в стрес, че ситуацията ще се повтори и тази пролет.     

„Важно е за април месец, когато започнат великденските празници, да могат да се вдигнат ограничителните мерки, защото това ще ни спаси. Ако рестриктивните мерки продължат и тази година, тук животни няма да има", обясни Румен Люцканов, председател на Асоциация на животновъдите в Странджа.

От Агенцията по безопасност на храните обясниха, че забраната за движение и търговия с животни в областите Бургас, Ямбол и Хасково може да бъде вдигната най-рано през април - година след последния открит случай на шап.

Стопаните недоумяват защо се бави изграждането на предпазната ограда по границата с Турция, която трябва да спира шапа. „Самото съоръжение е изключително сложно, не е изграждано такова до настоящия момент. Става въпрос за една дължина от приблизително 270 километра, на места теренът е непроходим", каза Милена Лакова, главен секретар на Областна администрация - Бургас.    

Проектът за оградата е готов, но предстои да бъде съгласуван с държавните институции. Крайният срок за строежа не е ясен. Знае се само, че отпуснатите от държавата 7 милиона лева няма да стигнат.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.