1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Голяма част от есенните култури ще бъдат унищожени заради минусовите температури и наводненията

Голяма част от есенните култури ще бъдат унищожени заради минусовите температури и наводненията

За това предупреждават зърнопроизводители

Голяма част от есенните култури ще бъдат унищожени заради минусовите температури и наводненията. За това предупреждават зърнопроизводители. Специалистите очакват цялостно пропадане на посевите в района на Хасково и Свиленград.

Tрайни щети и по лозята и овощните градини, прогнозират от Българската академия на науките, цитирани от TV7. Прогнозите на експертите са, че най-потърпевши от измръзванията ще бъдат лозовите масиви в районите на Чирпан, Разград и Шумен.

Заради есенното засушаване половината от посевите са засети късно, което ги прави неустойчиви към ниските температури. Според земеделците това почти сигурно означава, че 50% от засетите площи могат да измръзнат. В бедстващите райони, където преляха язовирите, стопаните вече не очакват никаква продукция.

Експертите по агропрогнози към БАН предупреждават, че най-страшното за посевите тепърва предстои. Най-засегнати ще бъдат рапицата, пшеницата и ечемика. През пролетта зърнопроизводителите ще направят оценка на щетите и ще търсят финансова помощ от Гаранционния фонд към земеделското министерство.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.