Горещото време изправя розопроизводителите пред сериозни предизвикателства

В Казанлъшко средните добиви в момента са с около 20% по-ниски

След силната за производството на розово масло 2011 г., когато цените на международните пазари достигнаха рекордните над 6 хил. евро на килограм, тази година компаниите от сектора са изправени пред сериозно предизвикателство. Високите температури в началото на май доведоха до по-ранен цъфтеж на маслодайните рози в Казанлък и Карлово, което наложи стартиране на беритбата с до две седмици по-рано. Сега притесненията са, че ако горещото време се задържи и в следващите дни, добивите ще намалеят. Прогнози всъщност е трудно да се правят, тъй като реколтата зависи в голяма степен от температурите. Традиционно България произвежда между 1 и 1.5 тона розово масло годишно.

По-ранен старт

Преждевременното прибиране на реколтата е стартирало във всичко региони, сочат данните на производителите. В някои от тях горещото време е принудило част от фермерите да започнат работата от 7-8 май. За сравнение, традиционно в повечето от селата в Розовата долина прибирането на цвета започва след 22-25 май, като продължава до първите седмици на юни.  Добрата новина е, че засега началните изкупни цени са сходни с миналогодишните - между 2.40 и 2.60 лв за килограм.

Неясни прогнози

Горещото време изправя производителите пред сериозни предизвикателства. От високите температури розите "олекват", изцъфтяват по-бързо и съответно от тях се извлича по-малко количество масло. Първите данни на фирмите от Казанлъшко показват, че средните добиви в момента са с около 20% по-ниски, като на този етап не може да се прогнозира дали тенденцията ще продължи, отбелязва "Капитал Дейли".  "Ако високите температури се задържат, не ни очаква добра кампания", коментира и.д. директор на Института по розата в Казанлък Наташа Ковачева. По думите й се очакват валежи в следващите седмици, но предстои да се разбере дали те ще са достатъчни за спокойното преминаване на кампанията. Засега данните на фирмите показват, че картината е шарена в различните села от Розовата долина. Като най-тежко засегнати от горещото време са производителите от Павел баня, както и някои части в Карловско. В по-добро състояние пък са розите в селата около Казанлък.

Насажденията от рози в Розовата долина са над 40 хил. дка, като през последните години бяха засадени и нови около 8-10 хил. дка, от които вече започва да се прибира цвят. Производството на масло пък достига между 1 и 1.5 тона в зависимост от годината. Почти 100% от него се изнася, като основните пазари за българското розово масло са Франция, САЩ, Германия и Япония. 

Производителите в Казанлъшко казват, че през последните години един от основните проблеми на бранша е бил недостигът на берачи. Заради това на практика не е прибиран целият цвят от градините - проблем, който кризата е "решила" от 2009 г. насам. В момента работниците получават по около 60 ст. за килограм рози, такава е била и сумата през миналата година.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.