1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Говедовъдите очакват 75 ст. за литър мляко през есента

Говедовъдите очакват 75 ст. за литър мляко през есента

Това съобщава управителният съвет на браншовата организация след проведено заседание

Много членове на Националния съюз на говедовъдите в България са готови, след изтичане периода на задържане на животните, да ликвидират стадата си. Това съобщава управителният съвет на браншовата организация след проведено заседание. Говедовъдите очакват с надежда, предстоящата на 7-ми септември, среща на министрите на земеделието в ЕС в която ще се разглежда  ситуацията в сектор мляко.

Анализите на браншовата организация показват, че през месеците юни е предадено на предприятията с 3000 тона по-малко мляко в сравнение с месец май. В сравнение с миналата година, обаче производството е било с 1 000 тона повече. Изкупните цени на млякото се запазват в старите граници - 40 до 60 стотинки за различните райони. "Независимо, че има индикация от мандрите за повишаване на цената, това все още не се случва, а фермите работят на загуба" пишат още от говедовъдната организация. Тази ситуация води до намаляване дажбите на животните, хранене с неподходящи фуражи, премахване от храната на всякакви хранителни, витаминни, минерали и други добавки. По същия начин се занижават и дейностите по селекцията- изкуствено осеменяване и отглеждане на младите животни.

Към трудностите, те прибавят и напрегнатата епизотична обстановка, закъсняването с изпълнението на Държавната профилактична програма, индикациите за нови, неизвестни досега болести по животните. Всичко това води до намаляване, както на продуктивността така и ефективността на фермите. Лошото икономическо състояние на фермите няма да им позволи добра подготовка за зимата, което означава и по-малко мляко. Така, че се надяваме още през месец ноември изкупната цена на литър краве мляко да достигне 75 стотинки, пишат още от съюза на говедовъдите в България.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.