1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Говедовъдите у нас имат конкретни искания към следващия аграрен министър

Говедовъдите у нас имат конкретни искания към следващия аграрен министър

От Националния говедовъден съюз проведоха тридневна среща с гръцките си колеги

Спешна стратегия за говедовъдството, ред във ветеринарното обслужване, закон за браншовите организации и повече наука в сектора – това ще поставят на дневен ред говедовъдите у нас пред следващия аграрен министър. Като пример за успешна политика в земеделието те посочват Гърция.

Това заяви за Агро ТВ Михаил Михайлов, изпълнителен директор на Националния съюз на говедовъдите у нас. Асоциацията ще настоява за оказване на европейска помощ след отпадането на млечните квоти за сурово краве мляко. Те трябва да паднат от 1 април 2015 г. Трябва да се помисли и в посока на това България да стане член на Копа Коджека – ние сме единствената страна-членка, която няма свой представител там. 70% от европейската земеделска политика се определя от позициите на европейската организация на фермерите и земеделските кооперации, подчерта Михайлов.

От Националния говедовъден съюз проведоха тридневна среща с гръцките си колеги. „ДДС-то върху селскостопанските продукти в Гърция е 10%. Фермерите от южната ни съседка се борят то да падне на 4% и впоследствие изобщо да отпадне”, подчерта Михаил Михайлов. Той даде за пример и държавната политика в Гърция по отношение на промотирането на собственото производство. В големите магазинни вериги хранителните продукти местно производство са на видно място. Обозначени са с голям етикет, на който стои като знак гръцкото знаме, обясни изпълнителният директор на Националния говедовъден съюз.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.