1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Гръцките фермери започват протести срещу данъка върху застрахователните премии

Гръцките фермери започват протести срещу данъка върху застрахователните премии

Засега протестиращите няма да блокират пътища и граници

Гръцките фермери започват протести срещу данъка върху застрахователните премии. Засега протестиращите няма да блокират пътища и граници. Фермерите настояват гръцката организация за застраховане на земеделска продукция ЕЛГА да обезщетява на 100% щетите при природни бедствия, информира БНР.

Увеличаване на размера на осигурителните вноски и неизплатените щети за реколтата, унищожена от природни бедствия, отново доведоха до протести на гръцките фермери. Днес тракторите блокираха офисите на организацията за земеделски осигуровки в цялата страна.

През седмицата са предвидени демонстрации пред представителствата на областните центрове и земеделска банка. В неделя гръцките фермери се събират в района на Малгара и Лептокаря, но няма да блокират магистралата Солун - Атина. Под фермерска обсада ще бъде Солун на 4 февруари, когато в панаирното градче се открива панаир на международната селскостопанска изложба "Агротика".

Фермерите предупредиха временното правителство на Лукас Пападимос за неизпълнени ангажименти, което може да доведе до ескалиране на напрежението в аграрния сектор.

Животновъдите от Лариса искат полицейска охрана, заради ежедневните случаи на кражби на животни. Браншовите организации подкрепят фермерите, които отказват да платят извънредния данък върху недвижимото имущество, начислен и върху селскостопанските постройки.

Памук, портокали, пшеница се изкупуват на цени по-ниски от стойността им, съобщават земеделците и обвиняват правителството в липса на политика за защита на местните производители. Масови фермерски протести се очакват в Гърция в края на януари.

Припомняме, че в началото на месеца стана ясно, че гръцките фермери ще трябва да върнат около 425 млн. евро (549 млн. долара) субсидии от гръцкото правителство. Причината е, че проектите им не отговарят на законодателството на Европейския съюз, съобщи неназован говорител на Европейската комисия.

Все още не е известно точно кога фермерите ще трябва да върнат получените субсидии. Подробности за това ще бъдат известни, когато ЕК вземе официално решение по въпроса и го публикува. "Как ще ги върнат зависи от решението на Гърция", заяви говорителят на ЕК.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.