1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Гроздето ще има по-висока изкупна цена

Гроздето ще има по-висока изкупна цена

Тенденцията вече се наблюдава на пазара

С около 30 на сто по-малко ще бъде реколтата от грозде за вино тази година, каза в интервю за БТА Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното /ИАЛВ/.

Като качество обаче гроздето е с много добри показатели и с много високо захарно съдържание. Това означава, че макар и гроздето, и виното да са по-малко тази година те ще бъдат с невероятни вкусови качества, коментира експертът.

"В кризисната ситуация след студената зима и измръзването на големи площи с лозови масиви, както и последващото дълго засушаване все пак има светлина в тунела и тя е, че е гарантирана реколта с добри качества и съответно такова вино", посочи Коев.

Той допълва, че при това положение гроздето ще има по-висока изкупна цена. "Тенденцията вече се наблюдава на пазара. Така че стопаните, които са отгледали грозде тази година може да не са получили добра реколта, но за сметка на това ще бъдат компенсирани с добри цени. Това ще им позволи да посрещнат нуждите си за следващата кампания", казва Коев.

До момента винарските ни изби са прибрали 55 млн. килограма грозде - 39 млн. кг бяло и 16 млн. кг - червено. Тенденцията е бялото грозде да запази количествата от миналата година, когато прибрахме 66 млн. тона, казва Коев. Той обаче прогнозира отново дефицит на бели вина, както и по-високи изкупни цени. Изпълнителният директор на ИАЛВ очаква и ръст на износа с около 16 на сто. 

През октомври български винарски изби ще договарят значителни количества износ на наши вина в Китай, посочи Коев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.