След преработката на сорта гевюрцтраминер се получава айсвайн - скъпо вино, чиято цена понякога надхвърля двойно шампанското
В Биймсвил, в канадската провинция Онтарио, на около 40 км западно от Ниагарския водопад малка група топло облечени мъже и жени се е пръснала сред заскрежените лози, огрени от лунна светлина. Януарската нощ е студена, температурата навън е минус 10 градуса по Целзий, значи за винарната "Маливоар" е време за гроздобер.
Става дума за сорта гевюрцтраминер, чиито плодове се берат през зимата, вече напълно замръзнали, а соковете им са придобили изключителна концентрация на аромати и захари. След преработката се получава айсвайн - скъпо вино, чиято цена понякога надхвърля двойно шампанското, съобщава "Ройтерс".
В "Маливоар" - бутикова винарна, създадена през 1997 г., гроздоберът започва с подбора на работната ръка. Това става чрез лотария, защото доброволците винаги са много повече, отколкото са нуждите на стопанството - не повече от дузина. Една от късметлиите е 64-годишната Сюзън Смит, която ще участва в беритбата за първи път в живота си, привлечена от мистиката на "леденото вино" и от желанието да вземе в ръце "тези сочни, ароматни малки зърна" под блясъка на звездите.
Вкусът на айсвайна е богат на аромати на ябълка, праскова и кайсия, има нотка на мед и може би нишка карамел, което го превръща в освежаващ контрапункт към синьото сирене или някой плодов десерт.
За канадската провинция Онтарио айсвайнът е капитал, защото именно там се произвеждат 95% от продукцията на страната. Според правилата производителят не може да напише на етикета, че виното е айсвайн, ако гроздето е обрано при по-топло време от минус осем градуса по Целзий. Освен това съдържанието на захар в гроздето трябва да е 35 градуса по скалата на Брикс, доближаващо се по сладост до кленовия или царевичния сироп.
Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...