1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Гурме деликатеси и екохрани показват на „Фудтех 2015“ в Международен панаир Пловдив

Гурме деликатеси и екохрани показват на „Фудтех 2015“ в Международен панаир Пловдив

Работилници „Сготви си здраве“ представят традиционна българска кухня

Гурме деликатеси и традиционни български специалитети могат да видят и опитат посетителите на Международната изложба за храни, напитки, опаковки, технологии и машини „Фудтех 2015“, която ще се проведе от 4 до 8 март в Международен панаир Пловдив. Водеща тема на изложението са здравословното хранене и висококачествените продукти. Тя ще бъде представена както в експозициите, така и в Работилници „Сготви си здраве“, които са традиционна част от „Фудтех“.

Испански гурме деликатеси  е подготвила фирма „Авис“, която презентира своя партньор „Дон Гастроном“, износител на храни клас „Премиум“. Тя предлага колбаси и шунка, над 100 вида сирене, пастет, зехтин, сладкиши. Хитови продукти са конфитюрите, направени от листенца на  жасмин, мак, теменужки, портокалов цвят и използвани като допълнение за сирена, сладолед и пай. Мармаладите от лук и от червени чушки се поднасят с печено месо, колбаси, риба и сирена.

Екологично чисти храни и напитки изпълват експозицията на българската фирма „Натурал плюс“. Клъстер „Промеркет плюс“ представя млечни продукти, зърнени храни, захарни и сладкарски изделия. Водещи наши и чуждестранни производители показват месни деликатеси и други видове храни.

С обновена  програма са Работилници „Сготви си здраве“, които традиционно присъстват на „Фудтех“. Ще бъдат демонстрирани традиционни начини за приготвяне на зеленчукови ястия, хляб с квас, месни изделия, биволско сирене, сладко.  Шеф Росен Чакъров ще презентира здравословна веганска кухня и специалитет от световната кулинария  - печена пълнена тиква със свинско, моркови, праз, гъби, доматен сос и къри.

В Работилници „Сготви си здраве“ ще има обучения на млади кулинари  и дегустации на деликатесите, приготвени от участващите десет майстори.

Те ще се конкурират със свои колеги от Апенините, присъстващи на изложбата „Вкусовете на Италия“. Специалисти ще споделят опит в производството и кулинарната употреба на бадеми, шам фастък, млечни продукти, кафе, цитрусови плодове, зехтин, десертно грозде. Учени от Университета по хранителни технологии ще изнесат лекции за здравословни и функционални храни, хранене при затлъстяване и диабет, приложението на горските  плодове и билките в здравословното хранене.     Посетителите могат да дегустират моцарела, извара, сирена, салами, маслини, зехтин, шамфъстъкова паста, сладкарски изделия, кафе, портокали, вино и дадат оценка за тях.

Гурме демонстрации са предвидени  и в рамките на Международната изложба за лозарство и винарство „Винария 2015“.

„Фудтех“,  „Винария“ и „Вкусовете на Италия“ за първи път се организират по едно и също време с Международната селскостопанска изложба „Агра“. От 4 до 8 март 2015 г. в Панаира се провеждат и изложенията: БиоАгра“ - за биологично растениевъдство и животновъдство, „Хорека Пловдив“ -  за оборудване  за хотели, ресторанти, кафетерии и търговски обекти, и „Апи България“ - за пчеларство.

Така посетителите  могат да видят пълна панорама на агробизнеса, хранителната промишленост, винарската индустрия и туризма.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.