1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Хиляди тонове непродадено зърно залежават в складовете на кооперациите

Хиляди тонове непродадено зърно залежават в складовете на кооперациите

Кооперациите не искат да продават под себестойност

Комплексни фактори утежняват положението на българските зърнопроизводители и земеделски кооперации да организират пролетната кампания и да реализират новата реколта. За огромните количества залежало зърно основна причина е безмитният внос на зърно от Украйна, което прави българската продукция неконкурентноспособна. Цените на международните борси, забраната преди година да се изнася българска пшеница и неизпълненият ангажимент държавата да закупи количества от стопаните за „Държавния резерв“, доведоха чрез “ефекта на доминото“ до огромни количества пшеница на склад и задлъжнялост на производители и кооперации.
 
В Плевенска област в земеделските кооперации стоят непродадени около 50% пшеница, царевица и слънчоглед. Кооперациите не искат да продават под себестойност. Търсят минимална цена от 500 лева на тон, а в момента пшеницата се търгува на 420 лв.  за тон.
 
От началото на Черноморската инициатива близо половин милион тона зърно са влезли в България. 
В Силистренско от 30 земеделски кооперации, загубите от непродадено зърно възлизат на 34 млн. лева.
 
Продукцията, която влиза от Украйна не отговаря на стандартите за земеделска продукция на Европейския съюз, смятат земеделците. 
Земеделските кооперации подкрепят решението на Министерство на земеделието за временна забрана на вноса на продукция от Украйна и се надяват след тази мярка, макар и трудно, пазарът да се урегулира постепенно и да има по-благоприятна икономическа среда за реализация на продукцията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.