1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Хиляди тонове родопски картофи залежават в Смолянска област

Хиляди тонове родопски картофи залежават в Смолянска област

Заради ниската изкупна цена на картофите посевните площи в района са намалели около три пъти за последните 10 години

Хиляди тонове родопски картофи залежават в Смолянска област, защото няма кой да ги изкупува. Само в селата на община Доспат, чиито жители основно се занимават с картофопроизводство, Змeица, Барутин и Чавдар, около 85 на сто от добивите за миналата година стоят в мазетата. Заради ниската изкупна цена на картофите посевните площи в района, който в миналото се славеше с най-вкусните картофи, са намалели около три пъти за последните 10 години. Земеделието и животновъдство катастрофално замират в Родопите. Местните хора се изнасят и търсят препитание в чужбина.

Близо 800 тона картофи в Доспатско залежават в мазетата на картофопроизводителите. За разлика от миналата година, тази няма никакво търсене от търговците, каза заместник-кметът на Доспат Бисер Чаушев, цитиран от БНР.

"Положението е повече от тревожно, защото към края на март месец 2012 г. може да се каже, че 80-85 процента от продукцията, която земеделските стопани са зазимили през есента на миналата година, стои в мазетата на хората. Продукция, за която няма никакво търсене. Тук в отделни случаи минават търговци и предлагат изкупна цена 20 стотинки за килограм картофи, което е просто обидно за самите земеделски производители", заяви Бисер Чаушев.

Ако до края на месеца април картофите не бъдат изкупени, те ще бъдат похабени, коментират стопаните. Реалната цена на картофите трябва да бъде един лев, според производителите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.