1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Хлябът в София скочи с 20%

Хлябът в София скочи с 20%

Причините за увеличението са по-високите цени на брашното от новата реколта, които само за седмица са скочили с над 250 лева за тон

Цените на хляба в повечето големи градове се повишиха. Рекордът е в София, където всички видове хляб са поскъпнали с около 20%. В Русе повишението е средно с 10-12 стотинки, в Благоевград с около 15 стотинки. Причините за увеличението, според хлебопроизводителите, са по-високите цени на брашното от новата реколта, които само за седмица са скочили с над 250 лева за тон, предаде БНТ.

Хлебопроизводителите твърдят, че поскъпването е неизбежно след като купуват брашното от новата реколта вместо досегашните 400 лева за тон на 650 лева за тон. Почти всички фурни вече работят с новите цени.

Други хлебопроизводители възроптаха и заявиха, че поскъпването на брашното в момента е нереално.

"Никой не работи с тазгодишна пшеница, тя още е прясна още е сурова, така или иначе работят повече с миналогодишна пшеница, миналогодишната пшеница не беше на тази цена", заяви Димитър Бакалов, председател на Браншовата организация на хлебопроизводителите Благоевград.

Прогнозите са, че хлябът ще продължи да поскъпва. Такива са очакванията на Георги Попов, председател ан Асоциацията на хлебопроизводителите.

"Очаквам, че до края на седмицата цените в София и страната ще се увеличат средно между 20 и 25% и ще достигнат равнища от 1.20 до 1.40 лв. за кг хляб", заяви Попов.

От Асоциацията на хлебопроизводителите засега отказват по-дългосрочна прогноза за цените на хляба, защото в следващите два месеца се очаква пазарът на зърно да бъде динамичен.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.