Хоризонти пред българското зърнопроизводство

Със 7-ми Национален семинар НАЗ отбелязва 11-я си рожден ден

Хоризонти пред българското зърнопроизводство- под този надслов, за седма поредна година НАЗ организира своя годишен семинар. По традиция той ще се проведе в Пловдив, между  30 ноември и 1 декември. Форумът отново ще събере на едно място земеделски производители, представители на институции, на търговски компании, на научните среди и на медиите от сектора.

С голямо задоволство  отчитаме, че тази година, седма по ред, все повече нараства интересът към Националния агро семинар, коментира за Агро.бг Ася Гочева, изп. директор на НАЗ. „Което е повод  да се гордеем с партньорството и доверието, което сме изградили от една страна между асоциацията и земеделските производители, от друга- с индустрията, с научните институти, с държавните ведомства.“

И това издание на семинара ще предложи разнообразна програма. „Тази година сме заложили на силна лекционна част на земеделска тематика. Ще поставим фокус на устойчивото управление на плодородието на земеделската земя. Гост-лектори на форума ще бъдат доказани имена от страната и чужбина, които ще споделят пред фермерите своя опит в областта на управлението на почвеното плодородие и почвените обработки no-till и strip-till.“ Успоредно с това, в рамките на семинара, домакините от НАЗ ще организират и дискусия. За участие в нея сме поканили представители на Министерството на земеделието, храните и горите, на ДФЗ, поканили сме и г-жа Десислава Танева като председател на Комисията по земеделието и храните в НС, допълни още Ася Гочева.

„Сред основните теми в дискусията ще бъдат индикативният график  за плащанията за следващата година и неговото спазване, поземлените отношения, проблемите там и техните решения, пазарът на земеделска земя и инструкциите, които ЕК беше отправила към България за адаптиране на нашето законодателство и отварянето на пазара за земеделска земя за чуждестранни граждани в рамките на Европейския съюз. На дискусията ще бъдат разгледани и теми, свързани с прилагане на мерките от ПРСР, приоритетите, които ще бъдат през шестмесечието от председателството на България на Съвета на ЕС.“

Благодарение на утвърдения изложбен формат делегатите ще могат да посетят щандовете на водещите компании – производители и вносители на продукти за растителна защита, подхранване, семена, земеделска техника и софтуерни решения. Така че наложихме един успешен модел, който се превърна в наша емблема, заключи Ася Гочева. В рамките на събитието тържествено ще бъде отбелязан и единайсетия рожден ден на НАЗ.

Aвтор: Валери Станев