1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Храните ще се превърнат в изгодна инвестиция през 2010

Храните ще се превърнат в изгодна инвестиция през 2010

Оризът може да стане ценна инвестиционна стока

Земеделската продукция може да се превърне в изгодна инвестиционна стока през следващата година на фона на стремителното повишаване на цените на храните, съобщава агенция „Блумбърг“. Оризът може да се превърне в една от тези „златни“ храни. Според прогнозите на анкетираните от агенцията анализатори, цената на ориза през 2010 г. може да скочи с цели 63% до 1038 долара за тон срещу 638 долара за тон средно през тази година. Освен това, както предполагат експертите, устойчив растеж през следващата година ще демонстрират и цените на обезмасленото сухо мляко и захарта, които могат да поскъпнат с 39% и 25% съответно.

„Блумбърг“ цитира и данните на Организацията по прехрана и земеделие на ООН /ФАО/. Според нейните данни още през ноември 2009 г. световните цени са достигнали максималните си стойности от февруари 2008 г., увеличавайки се със 7%. „Селскостопанската продукция ще се превърне в прекрасна инвестиционна стока през следващите три-пет години“, заяви анализаторът от нюйоркския клон на Deutsche Bank AG Оливер Кратц.

Причината за подобна динамика на световните пазари на храни се крие в намаляването на запасите от земеделска продукция, отбелязва „Блумбърг“./БГНЕС

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.