1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Христо Цветанов: Подкрепяме министър Станков, приоритет трябва да са по-слабо развитите сектори от селското ни стопанство

Христо Цветанов: Подкрепяме министър Станков, приоритет трябва да са по-слабо развитите сектори от селското ни стопанство

Снимка:

Зърнопроизводството е достатъчно силно

Подкрепяме министър Иван Станков, когато застава на позиция, че основен приоритет трябва да са по-слабо развитите сектори от селското ни стопанство животновъдството и производството на плодове и зеленчуци. Това коментира Христо Цветанов, председател на Асоциацията на земеделските производители в България /АЗПБ/ след вчерашното заседание на Консултативния съвет по зърно, съобщи  Агрозона.

Земеделският министър е поставил зърнопроизводството като основен приоритет за страната по време на срещата. Това внесе известен смут сред фермерите, понеже досега министърът застъпваше тезата, включително и пред Съвета на министрите, че приоритет за България са животновъдството, зеленчукопроизводството и овощарството. В тази му позиция АЗПБ изцяло го подкрепя, тъй като зърнопроизводството е достатъчно силно, докато останалите сектори се нуждаят от помощ, каза Цветанов. Той уточни, че не става дума само за изливане на пари, а за разумни регулации. В момента няма инвестиции в хидромелиорации, защото няма големи зеленчукопроизводители, нито пък земята е комасирана, което ще даде шанс на тези сектори да се развиват модерно. Не е случайно това, че почти няма български зеленчуци и плодове в големите търговски вериги. Причината е, че производителите не могат да доставят еднородни обеми, необходими за веригите, обясни Цветанов. Един от основните аргументи в подкрепа на зеленчукопроизводството и овощарството, е че те създават работна места, допълни Цветанов.

Според зам.–председателя на Националната асоциация на зърнопроизвдителите /НАЗ/ Радослав Христов посланието на министър Станков от  Консултативния съвет по зърно е, че всички сектори в земеделието ще бъдат приоритетни. Най-важното е, че няма да бъдат ощетявани едни за сметка на други. Все пак Иван Станков призна, че най-развитият сектор в ЕС е зърнопроизводството, изтъкна Христов. Според него България трябва да защитава таван на субсидиите от 300 хил. евро, ако са по-малко, това означава, че ще вземат от нашите пари, за да ги дадат на други сектори, мотивира се Христов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.