1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Христо Цветанов: Земеделското застраховане у нас не е ефективно

Христо Цветанов: Земеделското застраховане у нас не е ефективно

Снимка:

Голяма част от фермерите не правят застраховки, защото не вярват на застрахователите

Застраховки за селскостопанската продукция съществуват, но от Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) от край време алармираме доста сериозно, че начинът, по който се прави земеделско застраховане, не е ефективен. Това каза пред Агенция „Фокус” Христо Цветанов, председател на УС на Асоциацията на земеделските производители в България.

Голяма част от земеделските производители не правят застраховки, защото не вярват на застрахователите. Според фермерите - начинът за плащане на застраховките е неадекватен, посочи Цветанов. Той заяви, че често пъти вижданията на земеделците и на експертите, които правят оценките за щетите, се разминават. Проблемът е, че оценителите на загубените продукции са служители на застрахователните агенции и като такива те не могат да бъдат обективни в оценяването си.

„Градушките и дъждовете са голям стрес за растението, освен това, че го унищожават. Стресът рефлектира пряко върху добива и цялото му фитосанитарно състояние. Проблемът е много сериозен, особено за зеленчуците, които са на полето. При тях прекаленото овлажняване на почвата действа негативно върху развитието им”, каза Цветанов.

Производството на плодове и зеленчуци набира скорост и ако държавата реши някои административни проблеми, като по-голяма финансово подпомагане, секторът ще бъде възроден.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.