1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. И френските фермери протестират

И френските фермери протестират

Заради ниската изкупна цена на млякото и месото земеделци блокираха достъпа до град Лион

Стотици френски фермери, протестиращи срещу спада на цените на млякото и месото, блокираха достъпа до град Лион, пише dir.bg.

Блокирани са пътищата на север от града към столицата Париж, на юг към Марсилия и на изток към Швейцария, съобщиха световните агенции, цитирани от БНР.
От Нормандия и Бретан напрежението се измести към централна Франция, където днес са блокирани редица пътища.  

Протестите на фермерите продължават от няколко дни. Достъпът до средновековната крепост Мон Сен Мишел (в Северозападна Франция), един от най-посещаваните туристически обекти, беше блокиран няколко поредни дни.

Освен че в понеделник възпрепятстваха придвижването до историческата забележителност с трактори и друга селскостопанска техника, фермерите изсипаха и стотици тонове тор на околовръстния път и много други магистрали, водещи към западния град Кан, край който се намира Мон Сен Мишел.

Те настояваха за значително повишаване на изкупните цени, увеличаване на държавната помощ и подкрепа от властите в преговорите за цените със супермаркетите и месопреработвателните компании.

Стотици трактори блокираха за няколко часа редица мостове и пътища, най-вече в западната част на страната, както и автомагистрала А1 (север), която е основната ос към Белгия, припомня АФП, цитирана от БТА. 

Протестите продължават въпреки обявения от правителството пакет от 600 милиона евро за спасяване на сектора. Фермерите в Лион обявиха, че мярката не е достатъчна. 

Държавната инвестиционна банка, създадена през 2012 година от правителството в подкрепа на малките и средни предприятия, ще може да гарантира до 500 милиона евро кредити за земеделците, на които често кредитните институции не са склонни да отпускат нови заеми, след като вече са натрупали дългове.

Френският президент Франсоа Оланд се намира в Дижон, където се опитва да преговаря с представители на сектора. 

Припомняме ви, че българските животновъди нееднократно също изразиха недоволството си от ниските изкупни цени на млякото. През месец юни стотици млекопроизводители блокираха републиканския път Димитровград-Хасково.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.