1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Има разминавания в размера на получените субсидии, според зърнопроизводител от Варненско

Има разминавания в размера на получените субсидии, според зърнопроизводител от Варненско

Около 10% от земеделските стопани в областта са получили траншовете от евросредства за зърнопроизводство

Около 10% от зърнопроизводителите, които са членове на Асоциация на зърнопроизводителите във Варненска област със седалище в Провадия, са получили траншовете от евросредства за зърнопроизводство. Това заяви председателят на Управителния съвет на организацията Живко Панков, цитиран от Агенция "Фокус". Той посочи, че има големи разминавания в размера на преводите на базата на обработваемите площи. Фермерите са получили по-малки суми от очакваните.

„Проблемът е, че не знаем към кого да се обърнем, за да разберем какво става”, посочи Панков. Той беше категоричен, че Асоциация на зърнопроизводителите във Варненска област подкрепя протестите на останалите зърнопроизводители в страната, но членове на асоциацията няма да протестират ефективно. „Имаме пречки в юридическото регистриране на организацията и към момента сме нелегитимни. Това е и причината да не стачкуваме ефективно”, обясни Живко Пенков.

Той гарантира, че въпреки финансовите проблеми във Варненско няма да останат незасети площи. „Около 60% от зърнопроизводителите при нас имат кредити, но независимо от това пролетната сеитба няма да се провали”, категоричен беше Панков и уточни, че един от големите проблеми пред тях е периодът, през който се получават субсидиите. „Напълно ненужно е пари да се превеждат през лятото, например, когато жънем. По добре е това да става непосредствено преди сеитбата”, обясни Живко Панков.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.