1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Иновативна технология утроява добивите от земеделските култури

Иновативна технология утроява добивите от земеделските култури

Своят опит в безоранното отглеждане на различни култури сподели фермер от американския щат Южна Дакота

Възможно ли е да развиваш земеделско производство без да прилагаш традиционните технологии за обработка на почвата? Оказва се, че отговорът е „Да“. Своят опит в безоранното отглеждане на различни култури сподели пред земеделци от цялата страна Рик Бийбър, фермер от американския щат Южна Дакота.

Утрояване на добивите – това е резултатът във фермата на Рик Бийбър след прилагане на безоранна технология. Разбира се, всичко това изисква време – вече почти 30 години той следва този различен подход в грижите към почвата. Философията му се гради върху следните факти: Почвата е изчерпаем ресурс, който бързо деградира. Вече 33% от почвата по целия свят е изтощена, а всъщност едва 2 на сто от земната повърхност е покрита с почвен слой. За образуването на 1 см от плодородна почва са необходими 300 години. т.е. грижите за почвата са първостепенни и те се отблагодаряват с времето. За да убеди българските стопани във своята философия, Рик Бийбър прибегна до атрактивна демонстрация по време на семинар край Варна. 

В опита на Рик Бийбър беше демонстирано как валежите и водата преминават през различни участъци с почва, как се стига до ерозия и до отмиване на хранителните вещества. Представени бяха различни видове почва, подложени на различни обработки, покрити с растителни остатъци. Стана ясно, че различната структура има различни възможности за запазване на вода и хранителни вещества. Акцент беше поставен върху запазването на биологията в почвата и всички видове микроорганизми, които да доведат до по-голямо биоразнообразие. При правилни грижи добивите във всяко стопанство могат да скочат с до 58%. Експериментът на Рик Бийбър беше последван от дълга дискусия и множество въпроси от страна на присъстващите земеделски стопани.

Автор: Галина Недкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.