1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Институтът по лозарство и винарство представи три нови сорта грозде

Институтът по лозарство и винарство представи три нови сорта грозде

Два от сортовете са розови десертни, а третият е червен – винен

Тази година представяме 3 нови кандидат-сорта грозде. Това заяви директорът на Института по лозарство и винарство (ИЛВ) - Плевен, доц. д-р Иван Пачев по време на изложба на десертното и виненото грозде в сградата на института. „Два от сортовете са розови десертни, а третият е червен – винен”.

Доц. Пачев изтъкна, че отличителна черта на новите три сорта е големината на зърното и приятните вкусови качества. Той  съобщи, че общо са изложени 31 сорта узряло винено и десертно грозде, от които 9 винени и 22 десертни.

Ученият коментира, че по-лоша ще е реколтата в местата, където лозята не са обработвани активно с фунгициди, докато на местата, където лозята са третирани по 10 и повече пъти, реколтата е запазена до 80-90 процента.

ИЛВ стопанисва 1500 дка, от тях 800 дка са лозя, половината от които са винени сортове, а останалите 400 декара включват една огромна колекция от 2000 сорта, която е най-голямата на Балканския полуостров и в Европа.

Учените в института от години работят по създаването на сортове, устойчиви на различни заболявания - особено на мана, оидиум и имат повишена устойчивост на ниски температури.

На изложението присъстваха производители на грозде от Хърватия, Сърбия и Италия.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.