1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Инвестиционни дружества, собственици на земеделска земя, поискаха спешни законови промени

Инвестиционни дружества, собственици на земеделска земя, поискаха спешни законови промени

Снимка:

Офшорките, притежаващи ниви в страната, трябва да ги продадат до края на годината

Спешни поправки в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи поискаха от 4 бизнес сдружения вчера, 11 юни. Зад искането застават Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП), Асоциацията на дружествата със специална инвестиционна цел (АДСИЦ) и Българската асоциация на управляващите дружества (БАУД). То е изпратено до Народното събрание, Министерството на земеделието, президента и др.

Причина за искането е поредна недомислица в законодателството. Част от инвестиционните дружества са и големи собственици на земя. Те се притесняват от тълкуването на приетата неотдавна разпоредба, според която всяко публично дружество, в което дори една акция е притежание на офшорна компания или на гражданин извън държавите членки на ЕС, няма право да придобива и да притежава право на собственост върху земеделски земи. Според бизнес организациите прилагането на забраната ще засегне и публичните дружества, търгувани на Българската фондова борса (БФБ). Те обясняват, че всяко публично дружество е с постоянно променящ се състав на акционерите и в резултат на тълкуване и прилагане на новата разпоредба то няма да може да придобива земеделска земя. Затова се настоява да бъде въведен текст, че дружества, търгувани на БФБ или на друг лицензиран фондов пазар в ЕС, се изключват от новата разпоредба, пише "Сега".

Според промените, внесени от председателя на земеделската комисия в парламента Светла Бъчварова, офшорките, които притежават ниви в страната, трябва да ги продадат до края на годината. Ако решат да не го правят, ще бъдат глобени с по 100 лв. за всеки декар притежавана земя. Ако три месеца по-късно все още не са го направили, ще отнесат нова глоба от по 300 лв. на декар.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.