Инвестиция в научно-изследователски комплекс в сферата на земеделието в община Генерал Тошево

Планираният размер на капиталовложението е 3 000 000 лв.

В община Генерал Тошево е постъпило инвестиционно намерение за изграждане на многофункционален научно-изследователски комплекс, който да изпълнява лабораторни и сертификационни дейности в селското стопанство. Планираният размер на инвестицията е 3 000 000 лв., като ще бъдат открити и 15 нови работни места, информират от общината. Дружеството-инвеститор вече е купило терен в индустриалната зона на града, пише dariknews.bg.

В рамките на капиталовложението се предвижда да бъде изградена лаборатория за анализ на посевните качества и определяне на здравното състояние на семена и посадъчен материал. Планира се още създаването на лаборатория по "Растителна защита" за идентифициране, прогноза и борба с патогените по растенията, както и лаборатория по окачествяване на зърно, зърнени продукти и фуражи.

Намерението в дългосрочен план е да бъде изграден индустриален парк, който да създаде платформа за развитие на хранително-вкусовата промишленост на базата на регионалното селско стопанство. Важен акцент от дейността на аграрния център ще бъде партньорството с регионалните земеделски производители и малки бизнес структури. Дружеството е в преговори за сътрудничество с Добруджанския земеделски институт, като се очаква да бъде подписано споразумение за партньорство.

Инвеститорът е част от по-голяма структура, която има за цел да осигурява финансиране за иновативни и изследователски проекти в страната с фокус върху селското стопанство и създаването на агро-бизнес модели с висока добавена стойност.

Това е третото постъпило инвестиционно намерение в община Генерал Тошево от началото на годината. През месец май в деловодството на общинате входирано предложение за изграждане на птицекомплекс в село Василево. На последното си заседание Общинският съвет в Генерал Тошево взе решение и за продажба на парцел – общинска собственост, върху който има интерес да се изгради инсталация за елетроенергия чрез използване на биомаса от растителни и животински субстанции.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.