1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Испания преоткрива древните си маслинови дървета

Испания преоткрива древните си маслинови дървета

Проект включва субсидии за производители на зехтин и споразумения с 52 ресторанта

Испания преоткрива древните си маслинови дървета, застрашени от урбанизацията и търсенето на по-продуктивни видове маслиновите дървета. Най-много древни маслинови дървета могат да бъдат открити в североизточната общност Таула дел Сениа- обединение на 27 общини. Дръвчетата там са над 4600 на площ от 1100 квадратни километра. Почти сигурно е, че това е районът с най-много хилядолетни маслинови дървета в света, посочи мениджърът на общността Хауме Антич, цитиран от economynews.bg.

Дървета на подобна възраст има в Гърция и Италия, но не толкова много, добави той. Таула дел Сениа също така е единствената испанска част, където дърветата продължават да раждат. За да бъде определено едно маслиново дърво за хилядолетно, обиколката му трябва да бъде 3,5 метра, а височината 1,3 метра от земята. Някои от дърветата имат обиколка над 10 метра. Има такива, за които се смята, че са на над 2000 години. В продължение на около век броят на древните дървета намалявал, тъй като фермерите са ги сменяли с по-продуктивни разновидности. Хилядолетни дървета са продавани и на частни градини като украса- изкореняване, което убива голяма част от тях за 15 години. През 2009 година Таула дел Сениа представи проекта, целящ да съживи производството на зехтин от "монументални дървета" и министерството на околната среда отпусна около 1,2 млн. евро ($1,6 млн.).

Проектът включва субсидии за производители на зехтин и споразумения с 52 ресторанта, които сега използват зехтина в региона, обясни Антич. Така броят на компаниите, които произвеждат зехтин от древни дървета се увеличи от една на осем, добави той. Маслините се берат на ръка през последната седмица на октомври или първата седмица на ноември. През 2010 г. дърветата в Таула дел Сениа са дали само 6250 литра зехтин. През 2011 г. сушата намали продукцията до едва 1000 литра. Производителите залагат на качеството, а не толкова на количеството.

Хилядолетните маслинови дървета дават изключителен зехтин, който се причислява към вида известен като фарга, който има мек и плодов вкус и достига солидната цена от 30 евро за литър на пазара. Бутилка обикновен, евтин зехтин може да се купи за около три евро. Зехтинът от Таула дел Сениа има трайност около две години, докато обикновеният- половин година, отбеляза Антич. Бутилка зехтин от хилядолетни дървета става моден подарък като бутилката хубаво вино, добави той. Зехтина започна да се изнася в срани като Франция, Испания, Китай, Япония, САЩ и Латинска Америка. Тези дървата са издържали на всичко, посочи Антич. Те могат да живеят още 500 или 1000 години.

В продължение на хиляди години маслиновите дървета са били свидетели на смяната на поколения и промените в света, преживели са суши и студове, отбелязва DPA. Сега, също като през Средновековието, хилядолетните испански маслинови дървета продължават да дават на хората зеленото си злато - високо ценен вид зехтин, чиято популярност вече се простира до Азия и Северна и Южна Америка.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.