1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Испанските овощари се оплакват от ниски цени

Испанските овощари се оплакват от ниски цени

Тонове лимони и портокали висят по клоните на дръвчетата

Проблем с реализацията на продукцията в Испания. Овощарите на средиземноморския остров Майорка тази година няма да оберат портокалите и лимоните. Цените са толкова ниски, че те предпочитат да оставят плодовете да изгният, вместо да ги приберат.

Стопаните на цитрусовите плантации в Майорка недоволстват от изкупната цена, която е под 30 евроцента за килограм. Тонове лимони и портокали висят по клоните на дръвчетата или са изпопадали на земята, където гният.

Най-засегнат е регионът на Солeр в западната част на острова. Там прекупвачите дават между 20 и 25 цента за килограм. Сумата е крайно недостатъчна, за да покрие разходите на овощарите.

Подобна е ситуацията и при фермерите, които отглеждат маслини. Освен от ниски изкупни цени те се оплакват и от слаба реколта вследствие на сушата през това лято. В сравнение с миналата година количеството маслини ще бъде едва наполовина.

Подобна криза с овощните насаждения на Майорка имаше и преди десетина години. В долината Солeр фермерите протестираха срещу изкупните цени и оставяха плодовете да изгният, вместо да ги оберат. В резултат площите с цитрусови плодове намаляха с 800 хектара до 1300 хектара.

Преди няколко години отглеждането на портокали отново бе в подем, бяха засадени нови плантации с над 20 различни сорта. Местният браншови съюз дори обмисляше да поиска защитено географско обозначение за плодовете от Солер, тъй като цените бяха скочили на 40 до 60 цента за килограм. Сега обаче усилията и надеждите на стопаните са на път да претърпят нов крах. 

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.