1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В Испания правят керосин от слънце и вода

В Испания правят керосин от слънце и вода

Експерти очакват технологията да изиграе важна роля за въздушния и морския транспорт

Експериментален слънчев реактор, който произвежда керосин от вода и въглероден диоксид, заработи в Испания. Проектът е разработен от Техническия университет в Цюрих и се финансира от Европейския съюз. Експерти очакват технологията да изиграе важна роля за въздушния и морския транспорт, които и в бъдеще ще зависят от течни горива.

На първия етап от проекта учените в Цюрих успяха да направят керосин в лабораторни условия. Сега за реални тестове в Испания е изграден соларен парк, при който слънчевите панели следват слънцето и препращат светлината му в концентриран лъч към така наречената соларна кула. Интензитетът на лъча е три пъти по-силен от този, използван досега за производството на електричество. Така температурите в тази кула достигат 1500 градуса по Целзий.

С добитата енергия реакторът, посредством термохимическа реакция, произвежда от вода и въглероден двуокис синтетичен газ, който се състои от водород и въглероден оксид. На следващия етап този газ се втечнява и се превръща в керосин.

В сравнение с конвенционалните горива новата технология произвежда 90 на сто по-малко въглероден диоксид. И тъй като най-подходящи са подобни инсталации са пустинни региони, няма и конкуренция за ползването на земята.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.