1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Истинско цунами очаква британските фермери при твърд Брекзит

Истинско цунами очаква британските фермери при твърд Брекзит

Агросекторът ще плати най-високата цена

"Истинско цунами очаква британските фермери при излизане от Евросъюза без сделка". За това предупреждава известен лондонски юрист, който преди няколко години пръв използва понятието "Брекзит".

В интервю за английски фермерски портал юристът изтъква, че стопаните са на мушката на Брекзит, но явно не са наясно с размера на опасността, която ги дебне. Според него агросекторът ще плати най-високата цена, ако Лондон и Брюксел се разделят без споразумение.

По думите на адвоката, който е специалист по европейско право, голяма част от фермерите във Великобритания са за твърд Брекзит, дори това да застраши техния бизнес. Наскоро проведено допитване сред 200 стопани показва, че повече от една четвърт одобряват подобен подход. Въпреки задаващите се проблеми половината запитани няма да правят никакви промени с цел справяне с новите предизвикателства.

Той се опасява, че след напускането на Съюза правителството в Лондон няма да изпълни обещанията си, дадени на фермерите. Няма да има нито рестрикции при вноса на храни с оглед на местните стандарти за сигурност, нито ще се подобри инфраструктурата в селските райони. Няма да се премахнат незаконните сметища, изникнали на много места на обработваеми площи, цените на горивата няма да останат стабилни.

"Би трябвало да сме наясно, че след 31 октомври ще скочат вносните мита, производствените разходи и импортът на аграрни продукти. Освен това секторът ще бъде част от всички преговори за търговски договори, които Лондон тепърва ще започне. Фермерите най-после трябва да се осъзнаят и да се защитят", казва още той.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.