1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Италиански фирми плащат по 50 ст. за килограм череши

Италиански фирми плащат по 50 ст. за килограм череши

Продължителните валежи са фатални за най-ранните сортове

Италиански фирми плащат по 50 ст. за килограм череши, които отиват за преработка. Продължителните валежи са фатални за най-ранните сортове. Черешите са се напукали от дъжда, разказа за „Преса“ Марияна Милтенова, която притежава 123 декара в Сливенско и е секретар на Съюза на градинарите. Тази цена е нищожна, защото овощарите плащат само на берачите по 30 ст. за килограм. Останалите 20 ст. изобщо не са достатъчни за другите разходи. През тази влажна година много средства отиват за растителната защита.

Най-много предлагат руски търговци, но те са претенциозни. Едри череши с диаметър над 28 мм, изравнени по големина и цвят, може да достигнат изкупна цена от 1,70 евро за килограм. Продукцията трябва да е сортирана и опакована, което е трудно за дребните производители.

Сериозни са повредите по ранните сортове, каза и проф. Димитър Домозетов, директор на Института по земеделие в Кюстендил. Той смята, че късните череши може да се окажат с много добро качество, защото наедряват от дъжда. У нас сега има 77 000 дка с череши, от които 10-15 000 дка са млади насаждения. Най-много - 33 000 дка, са в Югоизточна България, а 28 000 дка са в Югозападна. Над половината са засадени с късни сортове, които се берат след 15 юни. Около 30 000 тона може да се окаже реколтата, прогнозира Домозетов. През миналата година набрахме 38 000 тона.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.