1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Италия и Гърция се изправят пред Съда на ЕС заради нехуманно отношение към кокошките носачки

Италия и Гърция се изправят пред Съда на ЕС заради нехуманно отношение към кокошките носачки

Двете страни имаха 12 години да приложат нормите от 1999 г.

Европейската комисия реши да изправи пред Съда на Европейския съюз Италия и Гърция, които не са приложили нормите за подобряване на условията за живот на кокошките носачки, които се отглеждат в клетки, предаде агенция "Франс прес".

Двете страни имаха 12 години да приложат нормите от 1999 г. за хуманното отглеждане на кокошките носачки, милиони от които се отглеждат в твърде малки клетки.

"Политическото решение за забрана на клетките, които не са "уредени" според стандартите, е от 1999 г. Гърция и Италия имаха 12 години, за да преминат плавно към новата система и да приложат директивата", подчерта Европейската комисия.

"Гърция и Италия, въпреки многократните призиви на комисията да обърнат внимание на ситуацията, досега се провалят в това адекватно да приложат закона на ЕС", продължават от Брюксел.

До края на 2011 година всяка кокошка носачка разполагаше, според тогава действащите стандарти, с минимално пространство, равняващо се на лист А4 в традиционните птицеферми. Според новите норми, влезли в сила през януари 2012 г., всяка кокошка трябва да има минимум 750 квадратни сантиметра пространство в клетката или уголемен лист А4.

Тези правила предвиждат освен това кокошките да имат хранилка с дължина най-малко 12 сантиметра, място за кацане, отходно място, приспособление, на което да си търкат ноктите и гнездо за снасяне на яйца, пише "Дневник".

През юни 2013 г. 10 страни от ЕС бяха приканени да изпълнят новите норми. Само Италия и Гърция не се съобразиха с препоръките на Брюксел, което обяснява обявеното решение на Еврокомисията да ги изправи пред Съда на ЕС.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.