1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Италия не нарушава конкуренцията на пазара от мляко на прах

Италия не нарушава конкуренцията на пазара от мляко на прах

Правителството запазва традиционното производство на над 400 вида сирена

Италия няма да разреши производството на сирена и други млечни произведения от сухо мляко на своя територия. Отрицателният отговор е във връзка отправената процедура за нарушение към нея от Европейската комисия (ЕК), съобщава bnr.bg.

В отговора си към Европейската комисия италианското правителство се мотивира с това, че по този въпрос няма съгласуваност. Така че всяка държава - членка е свободна да има по-строги правила от Европейския съюз. Уточнява се още, че чрез своя закон от 1974 г., закрилящ традициите в млекопроизводството и забраняващ употребата на сухо мляко, Италия не нарушава конкуренцията на пазара от мляко на прах и не ограничава разпространението на сирена от други страни - членки на Евросъюза.

Министърът на земеделието и горите Маурицио Мартина, подкрепен от премиера Матео Ренци, изтъкна, че решението на правителството е правилно и съобразно вътрешния ред в защита на традиционното производство на над 400 вида сирена, запазва се оригиналната търговска марка и значението ѝ в икономически аспект на международните пазари. В тази посока Италия поиска от Европейската комисия да проучи етикетирането на млечните продукти, за да има по-прозрачна информация за потребителите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.