1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Изкупната кампания на тютюна в района на Гоце Делчев е към края си

Изкупната кампания на тютюна в района на Гоце Делчев е към края си

От един декар може да се изкарат 200 килограма, което донася приходи от 1200 лева

Изкупната кампания на тютюна в района на Гоце Делчев е към края си. Това съобщи за радио „Фокус” тютюнопроизводителят от Хаджидимово Иван Сабахлъков. Той посочи, че са много доволни от изкупните цени на суровината, които бяха 5,50 и 6,00 лв. Миналогодишните цени бяха значително по-ниски, като варираха от 3,70 до 4,20 лв.

„В началото на изкупната кампания тютюнопроизводителите бяха скептично настроени, но се оказа, че има добър край, който амбицира хората да сеят повече тютюн”, каза Сабахлъков.

Изкупната кампания започна през месец октомври и ще завърши през март. Началото на кампанията закъсня заради сухото време, но се очертава да приключи в график. Тютюнопроизводството продължава да е най-рентабилният отрасъл в района на Гоце Делчев. Много от земеделските производители също са се насочили към отглеждането на тютюн, тъй като за момента това е най-печелившо.

„Хората се отказват от всичко и се връщат към тютюна. От един декар може да се изкарат 200 килограма, което донася приходи от 1200 лева. Няма от какво друго да се изкарат същите пари”, коментира още Сабахлъков. По-голяма част от хората в този регион се прехранват само с пари, изкарани от тютюна, а някои работят и в съседна Гърция.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.