1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Изплащат 607 546 лв. финансова помощ за изкореняване на винени лозя

Изплащат 607 546 лв. финансова помощ за изкореняване на винени лозя

14 кандидати ще получат премиите

По схемата „Изкореняване на винени лозя” за винарската 2010/2011 г. 14 кандидати ще получат премиите за изкореняване, определени от Европейската комисия, в общ размер на 607 546 лв.

Задължително условие е те да не са получавали подпомагане по мярка „Преструктуриране и конверсия на винени лозя” през 10-те винарски години, предхождащи искането за изкореняване, и да не са получавали помощ от Общността по линия, на която и да било друга обща организация на пазара в предходните 5 винарски години.

Схемата е предназначена за производители, решили да се откажат от производството на винени сортове грозде, като им се позволи да извършват алтернативни дейности на съответната площ или да се откажат от земеделското производство. При отпускане на финансовата помощ производителят губи правото за презасаждане на площта, за която е предназначена премията.

Ползвателите на премията за изкореняване имат задължение в период от три години след изплащането й да поддържат земята в добро земеделско и екологично състояние и да спазват законоустановените изисквания за управление. Ако бъде установено, че стопаните не са привели своето стопанство в съответствие с изискванията на чл. 85 от Регламент (ЕО) № 1234/2007 на Съвета („Общ регламент за ООП”), изплатената премия за изкореняване ще трябва да бъде възстановена частично или изцяло – в зависимост от системността на неизпълнението.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.