1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Изплатени са 98,2% от средствата на бенефициентите за преките плащания на площ

Изплатени са 98,2% от средствата на бенефициентите за преките плащания на площ

В МЗХ се проведе Консултативен съвет по животновъдство

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов участва в Консултативния съвет по животновъдство заедно със зам.-министър Светлана Боянова и представители на браншови организации в МЗХ. По време на съвета се обсъдиха въпроси, свързани с възраженията на бенефициенти за определяне на допустимия слой.

Зам.-министър Боянова информира, че до 20 януари 2012 г. са подадени 7200 възражения, които се обработват и могат да се отнасят и за извън допустимия слой за 2011 г. Тя информира, че в Комисията за възраженията може да има и представители от животновъдите.

На срещата се дискутираха бъдещите промени в Закона за собствеността и ползуване на земеделските земи, които ще дадат предимство на животновъдите да ползват земи от Държавния поземлен фонд. Обсъдено бе да се изготви предложение към общинските кметове за съдействие при предоставянето на общински земи на животновъдите.

Относно промени в Закона за собствеността и ползуването на земеделските земи, зам.-министър Боянова каза, че в момента заедно с Държавен фонд „Земеделие” се правят промени.

Министър Найденов подчерта, че за първи път още през месец януари са изплатени 98,2% от средствата на бенефициентите за преките плащания на площ. Останалите, които все още не са получили субсидии, имат да връщат пари от млечната квота и са извън допустимия слой, каза още министърът. Той подчерта, че на последния съвет на министрите еврокомисарят по земеделие и развитие на селските райони Дачиан Чиолош  е похвалил България за успешната система при разплащането на средствата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.